5 veje til et rigere liv

Som jeg tidligere har skrevet om det så er lykken en flygtig størrelse, som kommer og går uden at vi helt har kontrol over den. Men det betyder ikke, at vi slet ikke kan gøre noget. Det kan vi. Og det er slet ikke svært.

5waystowellbeing

Den engelsk tænketank og miljøorganisation The New Economics Foundation (NEF) har sammenholdt en mængde undersøgelser og rapporter om hvad der gør mennesker lykkelige. De er nået frem til 5 ting som generelt giver mere livsglæde og øger din “mentale kapital”. 5 konkrete handlinger som du her og nu kan gribe til og som hurtigt kaster resultater af sig.

1) Vær social

At omgive sig med mennesker og være social er én af de bedste måde at pleje sit velbefindende på. Vi mennesker er skabt til at være sammen med hinanden. Vi udvikler os og trives bedst i forpligtende relationer med andre.

Derfor: Opsøg og omgiv dig med andre mennesker. Plej din venskaber. Især med dem som du ved holder af dig og som du betyder noget for.

2) Vær aktiv

Bevæg dig. Fysisk aktivitet er ikke kun godt for kroppen, men også for din selvfølelse og dit mentale helbred. Når kroppen arbejder produceres der ekstra endorfiner og vi øger blod- og ilttilførslen til hjernen. Det giver bedre humør og modvirker stress.

Det handler ikke om krævende fitness programmer og løbetræning, men blot om at holde sig i bevægelser på et niveau som passer dig. Blot 10 minutters bevægelse om dagen gør en væsentlig forskel.

3) Vær opmærksom

Læg mærke til dig selv og dine omgivelser. Stands op og se naturen omkring dig, mærk dine følelser, indånd luften og tænk på det som er vigtigst for dig. Bed til Gud og tak for livet.

Det er vigtigt for os at holde pauser, at give os selv tid og ro til at være nysgerrige på livet omkring os og til at reflektere over vore personlige værdier og prioriteringer. Det giver ro og overblik.

4) Lær noget nyt

Vi bliver aldrig for kloge eller for gamle til at lære noget nyt. Ny viden giver nye muligheder og sætter tingene i perspektiv.

Meld dig til et kursus, læs en bog eller lyt til P1. Der er altid nyt at lære og verden er fuld af spændende viden som gør dig klogere på livet og på dig selv.

5) Giv

At sætte sine egne behov lidt til side og i stedet fokusere på hvad andre har brug for er en sund øvelse. Vi er her for hinanden og det giver så meget mening at kunne hjælpe andre med tjenester, omsorg og støtte.

Vær gavmild og hjælpsom og ræk hånden ud til dem som trænger til det. Eller til dem som du bare gerne vil opmuntre.

Der findes mange andre ting i livet som er vigtige for vores livskvalitet, men det særlige ved disse 5 ting er, at de alle er handlinger enhver kan gøre uden store anstrengelser og forberedelser:

  • At søge sammen med andre mennesker,
  • at holde sig i bevægelse,
  • at være åben overfor livet,
  • at lære noget nyt og
  • at give lidt til en anden

Der er vel ikke noget nyt og overraskende i, at netop disse fem handlinger gør noget godt for vores selvfølelse. Ikke desto mindre har vi vidst alle sammen brug for at blive mindet om det jævnligt.

Hvis du vil læse hvor jeg har det fra:
Five proven keys improve your wellbeing?
Five ways to wellbeing

Kan du gjort nogle gode erfaringer med én af disse handlinger?
Er der andre veje du vil anbefale?