7 spørgsmål til din næste indkøbstur

Min fastetid brugte jeg bl.a. til at overveje mine forbrugsvaner. Det er gået op for mig, at hver gang jeg køber noget, så flytter jeg noget, både hos mig selv og i verden omkring mig. Det handler ikke så meget om penge eller om ting, men mere om værdier. Med mine indkøb – også de banale hverdagsindkøb – investerer jeg i mit eget og i andre menneskers liv og fremtid – på godt og ondt.

Foto: Davide Guglielmo / Freeimages.com

Foto: Davide Guglielmo / Freeimages.com

På dansk bruger vi det samme ord for at købe og sælge som for at udføre en opgave, nemlig handle. Hver gang jeg køber noget, så foretager jeg en handling, der ligesom alle andre handlinger i mit liv fører mig i en bestemt retning. Og ikke blot mig selv, men også det samfund jeg er en del af. Vi tænker måske, at krydset på valgdagen er vores vigtigste demokratiske bidrag til hvordan vi ønsker vores samfund skal se ud. Men jeg er overbevist om, at mine forbrugsvaner sætter langt dybere spor end min stemme til folketingsvalget.

Mine indkøb og anskaffelser rummer ikke bare symbolske signalværdier, men er reelle investeringer i mennesker og samfundsværdier. Hver gang jeg køber en agurk eller en skjorte, så er det en politisk handling, der støtter en bestemt samfundsorden, nogle bestemte mennesker og virksomheder. Det er investeringer som fremmer eller modarbejder bestemte livsværdier. Det er handlinger som gør noget ved mig og ved andre mennesker. Jeg er en politisk forbruger uanset om jeg vil det eller ej.

Når jeg står foran et køb – i supermarkedet, i byggecenteret, på nettet eller i tøjbutikken, så er jeg begyndt at stille mig selv en række spørgsmål: Afspejler mit indkøb i virkeligheden mine personlige værdier og målsætninger? Hvad gør dette køb for mig og for min verden?

1. Er det noget jeg sagtens kan undvære?
Mange ting køber vi alene fordi vi kan. Ikke fordi vi egentlig behøver dem. Jo mere vi fylder vores verden op med unødvendige ting des mere uoverskueligt og rodet bliver det.

2. Hvad koster mit indkøb mig i tid og opmærksomhed?
Gør det mit liv rigere og bedre? Jo mere jeg ejer des mere ansvar har jeg og des mere optager det af min tid og min opmærksomhed.

3. Er det en bæredygtig og testet kvalitet?
Hvor meget af det jeg ejer er jeg egentlig stolt af? Vil jeg ikke blive mere tilfreds med få gode og gennemtænkte ting end med en masse billigt ragelse, købt fordi det var på tilbud

4. Er det produceret under ordentlige forhold – både for naturen og mennesker?
Ville jeg egentlig ikke fremme en bedre verden ved at købe den lidt dyrere og velproducerede udgave i stedet for den billigste?

5. Har det tilbagelagt en lang og miljøbelastende transportvej?
Kan jeg måske spare både miljøet og samfundsøkonomien ved at handle lokalt og købe lokalt producerede varer? På den måde medvirker jeg også til bevare de mindre lokale butikker.

6. Fås det som fairtrade?
Kan jeg være med til at sikre en fair betaling og værdige arbejdsvilkår for arbejderne?

7. Kan jeg få det brugt?
Hvorfor købe nyt, hvis jeg ved at købe brugt kan støtte genbrugs-kulturen og samtidig spare penge og ressourcer?

Jeg er klar over, at der ikke findes enkle og indlysende svar på de fleste af spørgsmålene, men derfor synes jeg alligevel de skal stilles. For hver eneste gang jeg køber noget, så giver jeg min økonomiske støtte til et menneske, en virksomhed, et samfundssystem og en verdensorden. Og jeg gør noget ved mig selv, som måske er godt og måske ikke.

Hvilke spørgsmål stiller du dig selv når du køber ind?
Svarer dit forbrug til de værdier som er vigtige for dig?