De 4 værste myter om kærligheden

Længslen efter den ægte kærlighed er nok et af de mål i livet, som optager os alle. Først at finde den og dernæst at bevare den. Men lige netop kærligheden er samtidig noget af det mest forløjede og misforståede i livet. Og derfor farer vi så tit vild i kærligheden.

© preto_perola - Fotolia.com

© preto_perola – Fotolia.com

Når kærligheden volder så store problemer for os, tror jeg det skyldes en række myter, som Hollywood, ugebladene, TV og litteraturen igen og igen hjernevasker os med.

De fire værste er disse:

1. Forelskelse er kærlighed

Den første myte er at forelskelse er lig med kærlighed. Denne hovedløse overbevisning om at alle mit livs drømme og længsler vil blive opfyldt i denne ene person. Men en forelskelse går altid over igen. (Den varer som regel mellem en måned og maks 2 år). Og når den magiske følelse af forelskelse fader ud, tror vi, at det er kærligheden, der er ved at høre op.

2. Der findes en Eneste ene

Den anden myte er desværre temaet for langt de fleste romantiske film: Et eller andet sted venter den helt rigtige. Den eneste ene dukker på magisk vis lige pludselig op og intet er rigtigt før de to endelig finder sammen. Men for dem, der tror på at denne ideal-partner findes, bliver livet ofte en lang forgæves søgen efter “den eneste ene”.

Beware the Fantasy of the Soulmate

3. Vi er for forskellige / passer ikke sammen

En tredje myte er at vi skal “passe sammen”, at vi skal matche hinanden. Hvis vi er for forskellige, så har kærligheden ikke en chance. Derfor må vi lave person-analyser og dating-profiler og stævne-møderne bruger vi til at teste hinanden.

4. Sex er det vigtigste

Den fjerde myte er, at det er i sengen vi finder ud af om det er ægte kærlighed. Hvis ikke min partner kan opfylde mine seksuelle behov, så blive det aldrig ægte kærlighed. Og det skal være rigtig hed, spontan og fotogen sex som i de romantiske film og erotiske noveller.

Men hver eneste af disse myter er løgn. Og selv om det er løgne vi elsker at lade os forføre af, så er det stadig løgn. Og derfor bliver vi snydt og vildledt af noget vi tror er kærlighed, men som i virkeligheden blot er flygtige oplevelser, stemninger og følelser, der sjældent varer ved. Det er da også betegnende, at alle de romantiske film slutter, der hvor kærligheden skal til at begynde.

Ægte kærlighed

Men hvad er ægte kærlighed så?

Det ene svar kan vi få fra psykologiens verden, hvor Sternberg’s kærlighedstrekant er en meget anerkendt beskrivelse af hvad kærlighed er for en størrelse. Den fortæller at ægte kærlighed består af lige dele lidenskab, venskab og forpligtelse. Ethvert kærlighedsforhold befinder sig et sted indenfor denne trekant og det optimale for kærligheden er at befinde sig i midten.

Kærligheden er et trekantdrama

Sternbergs kærlighedstrekant

Sternbergs kærlighedstrekant

Venskab opstår mellem mennesker, der føler sig forstået af hinanden, og det giver et forhold af nærhed og forbundethed. Lidenskaben giver romantik, fysisk tiltrækning, sex og spænding. Og forpligtelsen giver forholdet tryghed og loyalitet, fordi parterne tager et ansvar for at kæmpe for forholdets overlevelse.

Det andet svar finder vi i Bibelen, som også er blevet kaldt verdens største kærlighedsbrev. Her beskrives kærligheden som den udholdende og passionerede hengivelse for et andet menneske. Dette at ville et andet menneske fuldt ud – med både legeme, sjæl og ånd. Se f.eks. 1. Korintherbrev kapitel 13.

I modsætning til de fire falske myter som jeg begyndte med, så er kærligheden hverken noget, der bygger på følelser, skæbne, teknik eller sex, men derimod på handling. Kærlighed er noget jeg gør. Noget jeg viser. Kærligheden kommer ikke bare til mig (og går heller ikke bare igen). Kærligheden er grundlæggende noget jeg vælger og arbejder for. Og når jeg gør det, så kan både seksualiteten, fortroligheden og trygheden vokse og blomstre. Så passer vi sammen, så bliver forskelligheden en styrke og så er min partner min eneste ene.

Hvordan oplever du den ægte kærlighed?

Kommentarer

  1. […] min blog De 4 værste myter om kærligheden, kan du læse mere om hvad ægte kærlighed er […]