Et ja betyder også et nej

Vi har de ressourcer vi har. Og vi har den tid vi har. Vælger jeg noget til må samtidig vælge noget andet fra. Et ja koster som regel også et nej. Ofte sker det uden at jeg er helt bevidst om det.

Beslutninger gør træt

© HaywireMedia – Fotolia.com

En del har nok undret sig over, at der ikke har været mange indlæg på Direkto det sidste halve år. Det har jeg også selv. Jeg ville ønske jeg kunne sige, at det var et bevidst valg jeg havde gjort, men det er desværre ikke helt tilfældet. Jeg ville rigtig gerne have skrevet mere, men jeg har manglet energi og inspiration.

Hvad er der sket? Det har jeg tænkt en del over. Og jeg tror også jeg kender den væsentligste grund. Det skyldes beslutningstræthed. Lad mig forklare.

At skrive en ugentlig blog kræver selvdisciplin og det handler grundlæggende om at tage og følge de beslutninger, der skal til for at få tingene gjort. At holde en plan. At sige til og fra i de valg der skal tages. Ikke mindst hvad angår planlægning af tiden.

Er jeg pludselig blevet dårligere til det? Det ser sådan ud ja. Jeg er blevet ramt af beslutningstræthed.

Forskellige nye studier og undersøgelser viser at vores beslutningsevne og viljestyrke er en energi-ressource, som kan bruges op. Ligesom kroppen bliver træt af hårdt arbejde, sådan bliver hovedet også træt af at tage vigtige beslutninger og mange valg. Viljestyrke er en reserve, som vi kan bruge op indtil der ikke er mere.

En spændende artikel fra NYT fortæller om forskning i hvordan denne beslutningstræthed fratager os evnen til at tage vigtige og gode valg.

Tilvalg

I 2014 har der været en del mere for mig at tage stilling til end tidligere. I begyndelsen af året købte vi et sommerhus og blev for første gang husejere med alt hvad det medfører af ansvar og ekstra opmærksomhed. Selvom det har medført en lang række dejlige oplevelser, så har det også tilføjet livet et nyt lag af ting, jeg skal forholde mig til og beslutninger, der skal tages.

Lige efter sommerferien sagde jeg ja til at overtage formandsposten i vores lokale menighedsråd. Også her er der pludselig blevet lagt et nyt lag af ansvar og beslutninger oven i hatten.

Dertil kommer, at jeg i 2014 har mistet både min far og min søster, to begivenheder, som har berørt mig dybt og taget en del energi og ressourcer.

Fravalg

For at sige det på en anden måde, så har min hjerne i 2014 været en del på overarbejde og generelt er belastningen blevet større. Det har tæret på mine reserver af beslutningsevne og viljestyrke. Og da mit blog-skriveri er en overskuds-aktivitet, som lever af tid til refleksion og eftertanke, så er det her jeg har måttet betale prisen.

Det er den gamle lærdom om at et ja også altid er et nej. At siger jeg ja til en opgave, tvinger det mig også til at sige nej til en anden. Hver gang jeg vælger noget til betyder det også at jeg vælger noget andet fra. Det gælder uanset om det er valg jeg frivilligt tager eller det er valg jeg bliver påtvunget. Vi har de ressourcer vi har og den tid vi har. De, må vi respektere. Ellers gør vores krop eller hjerne det for os.

I forhold til Direkto, betyder det, at jeg må nedjustere mine ambitioner og ikke længere har som mål at skrive nyt hver uge. Jeg lukker ikke ned for bloggen, men jeg skriver i fremtiden når der er overskud og motivation til det.

Har du oplevet beslutningstræthed?
Er det rigtigt at et ja altid koste et nej?